Skip to content

Oyun ve Uygulama Akademisi Flutter Bootcamp Project

Notifications You must be signed in to change notification settings

senaecelik/Why-not-143

Repository files navigation

Takım İsmi

why not 143?

Ürün İle İlgili Bilgiler

Takım Elemanları

Ürün İsmi

Pati Dostum

Ürün Açıklaması

Pati Dostum, hayvan barınakları ile pati dost sahiplenmek isteyenler arasında köprü kuran şimdilik sadece android cihazlarda çalışan mobil bir uygulamadır. Mevcutta var olan barınaklarla iletişim eksikleri, barınaklardaki mama, ilaç gibi eksikliklerin bilinmemesi, pati dost sahiplenmek isteyen ve barınağa gidip pati dostunu seçme imkanı olmayan insanlar düşünülerek uygulama fikri ortaya çıkarılmıştır.

Uygulamamız sektörde benzerlerinden farklı olarak dernekler, belediyeler ve bunlara bağlı barınaklarla entegre çalışacak; barınaklardan güncel veri çekerek son kullanıcıya bilgi sağlayacaktır. Böylece hayvan sahiplenmek isteyen ancak barınağa çeşitli nedenlerle gitmeyen insanlar da hayvanları görebilecek, hayvanlar hakkında bilgi (yaş, cinsiyet, sağlık durumu vs.) edinebilecektir.

“Bağış Yap” ekranı ile uygulamaya entegre barınaklara bağış/ya da fiziksel yardım gönderilmesi için barınak bilgileri paylaşılacaktır.

“Pati Rehber” ile kullanıcılar hayvan sahiplendikten önce/sonra yapılması gerekenlerle alakalı oluşturulan blogda bilgi edinebilecektir. Sprint sınırlamasından devreye alınamayan “Pati Forum” özelliği ile kullanıcılara hayvanlarıyla ilgili forumda paylaşım yapıp, birbirlerine soru sorabilecek ve topluluğa katkıda bulunabileceklerdir. “Pati Rehber” ve “Pati Forum” özellikleri ile kullanıcıların uygulamadaki devamlılığı sağlanacaktır.

Uygulamamız sadece hayvan sahiplenmek isteyenlerle sınırlı kalmayacak; hayvanlara alerjisi olan ya da herhangi bir nedenle evde hayvan besleyemeyen kullanıcıların “Koruyucu Aile Ol” özelliği ile reklam izleyerek pati dostlarımıza yardım edebilmesini sağlayacaktır. Bootcamp 3 sprintle sınırlandırıldığından “Koruyucu Aile Ol” özelliği henüz devreye alınamamıştır.

Sosyal sorumluluk projesi olarak ortaya çıkarılan “Pati Dostum” uygulamasının gelir modeli, bağış/ayni yardım yapamayacak kullanıcılar da düşünülerek banner reklamlar ve reklam izleme yoluyla bağış şeklinde oluşturulmuştur. Uygulamanın tüm gelirleri uygulamaya entegre barınaklar arasında özellikle sağlık durumu iyi olmayan/tedavi ihtiyacı olan hayvanlar öne alınarak paylaştırılacaktır. Gelirlerin hangi barınaklara aktarıldığı bilgisi şeffaflık açısından "Kumbara" özelliğiyle anlık olarak kullanıcılarla paylaşılacaktır. Bootcamp 3 sprintle sınırlandırıldığından “Kumbara” özelliği henüz devreye alınamamıştır. Uygulamaya mevcutta anasayfa ekranında reklam konmuş; ancak uygulama yayına alınmadığından test halinde bırakılmıştır.

Ürün Özellikleri

• Kullanıcılar kendilerine en yakın barınak ve barınaktaki hayvanları görebilir, hayvanlar hakkında detaylı bilgi (yaş, cinsiyet, sağlık durumu vs.) edinebilirler.

• Kullanıcılar hayvan sahiplendirme formunu doldurarak barınak yetkililerine iletebilir, başvuruları barınaklar tarafından değerlendirildikten sonra onay maili ve pati dostunu alabilmesi için yer, saat, tarih bilgisi veya olumsuz bulunduğuna dair mail alabilirler. (Tüm barınak bilgileri random oluşturulduğundan ve uygulama hayata geçirilmediği için gerçek verilerle entegre edilmediğinden uygulamada şimdilik kullanıcılar sadece formu doldurarak iletebilirler.)

• Uygulama üzerinden, kullanıcılar isteklerine göre barınakların hesaplarına bağış yapabilir ya da barınak adreslerine direkt erzak/tıbbi malzeme yardımı gönderebilirler.

• Kullanıcılar; hayvan bakımına dair her bilginin paylaşılacağı “Pati Rehber” blogundan sahiplendikleri hayvanın bakımına dair her bilgiyi öğrenebilirler.

• Kullanıcılar; “Pati Forum” özelliği ile hayvanlarla ilgili her konuda forumda paylaşım yapabilecek, soru sorup cevaplayabilecektir. Böylece uygulama içerisinde topluluk bilinci oluşması sağlanacaktır.

• “Koruyucu Aile Ol” özelliği ile hayvanlara alerjisi olan ya da herhangi bir nedenle evde hayvan besleyemeyen, nakdi/ayni bağış yapamayan kullanıcılar uygulama içerisinde reklam izleyerek pati dostlarımıza yardım edebilecektir. Reklam gelirleri ve barınaklara aktarılan para miktarı şeffaflık açısından "Kumbara" özelliğiyle anlık olarak kullanıcılarla paylaşılacaktır. (Bootcampte 3 sprint sınırlaması olduğundan bu özellik devreye alınamamıştır.)

Hedef Kitle

  • Hayvanseverler
  • Hayvan sahiplenmek isteyen ancak barınağa direkt gitmek istemeyenler
  • Barınak yetkilileri, belediyeler
  • Hayvansever dernekler, topluluklar
  • 18 - 65 yaş arası kullanıcılar

Sprint 1

  • Sprint Notları: Takım olarak proje yönetiminde Trello kullanımı kararlaştırılmıştır. User Story'ler product backlog'ların içine yazılmıştır. Product backlog item'lara tıklandığında açıklama kısmında hikayelerin detayları okunabilir. Tasklar kırmızı kapakla gösterilmiş olup, backloglardan ayrı olarak gösterilmiştir.

  • Sprint içinde tamamlanması tahmin edilen puan: 105 Puan

  • Puan tamamlama mantığı: Toplamda proje boyunca tamamlanması gereken 380 puanlık backlog bulunmaktadır. 3 sprint'e bölündüğünde ilk sprint'in en azından 100 ile başlaması gerektiğine karar verildi.

  • Backlog düzeni ve Story seçimleri: Backlog'umuz ilk yapılacak story'lere göre düzenlenmiştir. Sprint başına tahmin edilen puan sayısını geçmeyecek şekilde sıradan seçimler yapılmaktadır. Story başına çıkan tahmin puanı, toplam puanın yarısından az tutulmuştur.

Story'ler yapılacak işlere (task'lere) bölünmüştür.Trello why not 143? - Sprint 2 panosunda gözüken kırmızı item'lar yapılacak işleri (task) gösterirken, mavi item'lar story'leri temsil etmektedir.

  • Daily Scrum: Daily Scrum toplantılarının zamansal sebeplerden ötürü Discord, Whatsapp ve Google Meet üzerinden yapılmasına karar verilmiştir. Sprint boyunca her gün ilgili uygulamalarla Daily Scrum yapılmıştır. Daily Scrum toplantısı örnekleri word olarak Readme'de tarafımızdan paylaşılmaktadır:
    Sprint 1 Daily Scrum Chats

Product Backlog URL

Trello Backlog Board_Sprint_1

Burndown Chart (Trello içinde de aynı başlıkla yer almaktadır.)

BurndownChart

  • Sprint board update: Sprint board screenshotları: Sprint1_1 Sprint1_2 Sprint1_3 Sprint1_4 Sprint1_5 Sprint1_6 Sprint1_7
1 2 3
4 5 6
7 8
  • Sprint Review: Alınan kararlar: Home Page ve Detail Page ekranlarında istenen özelliklerin teknik olarak kalan 2 sprintte nasıl yapılacağı ve ne kadar zaman alacağı üzerine araştırmalar devam ettiğinden PBI bir sonraki sprint'e aktarılmıştır. Yine veritabanı oluşturulması email ile toplanacak veriler veya barınaktaki hayvanların genel özelliklerinin barınaklar tarafından giriş yapılması, bilgilerin güncel tutulması için gerekli görülmüştür. Veritabanı üzerine çalışmalar devam edecek ve bir sonraki sprintte çözülecektir. Uygulamada ekstra koyulması gereken özellikler brainstorming ile belirlenmiş ve 2. sprint başlangıcında oylanmasına karar verilmiştir.

  • Sprint Review katılımcıları: Ceyda Esen, İsmail Çakıcı, Muhammed Ali Işık, Selda Koçak, Sena Ercihan Çelik

  • Sprint Retrospective:

  • Home page ve Detail Page'de UX deneyimini iyileştirmek için çalışmalar yapılması kararlaştırılmıştır.

  • Hayvanların listelenmesi için veritabanı ya da API araştırmalarına devam edilmesine karar verilmiştir.

  • Daily Scrum çıktılarının her gün Whatsapp üzerinden Daily Scrum grubundan yazılmasına karar verilmiştir.

-Diğer Notlar:

  • N/A

Sprint 2

  • Sprint Notları: Sprint planlama toplantısında karar verildiği üzere bu sprintte özellikle Home ve Detail Page ve backendde api kullanımına odaklanılmıştır. Api kullanımı ve iki sayfanın iş yükü daha fazla olduğundan ve ekibin uygulamada pratiğinin olmaması nedeniyle eğitimlere de bakılacağından Home Page ve Detail Page'in 2 kısma ayrılarak çalışılmasına; dolayısıyla 3. Sprintte de Home ve Detail Page çalışmasında devam edilmesine karar verildi. Api kullanımında ekip üyeleri öncelikle araştırma kısmına odaklanmış ikinci haftada ise uygulamaya geçilmiştir.Proje yönetiminde Trello kullanımına devam edilmektedir. User Story'ler product backlog'ların içine yazılmıştır. Product backlog item'lara tıklandığında açıklama kısmında hikayelerin detayları okunabilir. Tasklar kırmızı kapakla gösterilmiş olup, backloglardan ayrı olarak gösterilmiştir.

  • Sprint içinde tamamlanması tahmin edilen puan: 150 puan

  • Puan tamamlama mantığı: Toplamda proje boyunca tamamlanması gereken 380 puanlık backlog bulunmaktadır. Bu sprintte iş yükü daha fazla olan ekranlar ele alındığından sprint toplam puanı 150 olarak belirlendi.

  • Backlog düzeni ve Story seçimleri: Backlog'umuz ilk yapılacak story'lere göre düzenlenmiştir. Sprint başına tahmin edilen puan sayısını geçmeyecek şekilde sıradan seçimler yapılmaktadır. Story başına çıkan tahmin puanı, toplam puanın yarısından az tutulmuştur.

Story'ler yapılacak işlere (task'lere) bölünmüştür.Trello why not 143? - Sprint 2 panosunda gözüken kırmızı item'lar yapılacak işleri (task) gösterirken, mavi item'lar story'leri temsil etmektedir.

  • Daily Scrum: Daily Scrum toplantıları bu sprintte Whatsapp'da kurulan Daily Scrum gurubunda ve Google Meet'de yapılmıştır. Sprint 2 Daily Scrum Chats

Product Backlog URL

Trello Backlog Board_Sprint_2

Burndown Chart (Trello içinde de aynı başlıkla yer almaktadır.)

BurndownChart

  • Sprint board update: Sprint board screenshotları: Sprint2_1 Sprint2_2 Sprint2_3 Sprint2_4 Sprint2_5 Sprint2_6
1 2 3
4 5 6
7 8
  • Sprint Review: Alınan kararlar: Bu sprintte özellikle API kısmına yoğunlaşılarak Detail Page oluşturuldu. Uygulama kullanıcı gözüyle incelendiğinde UX deneyimi ve UI'da yapılacak değişiklikler/düzenlemeler üzerine konuşuldu. 2. sprintte ekibin ekibin uygulama pratiğinin olmadığı API üzerinde ortak araştırma, eğitimler izlemesi ve farklı seçenekleri değerlendirmesi; üyelerin farklı konular üzerine araştırma yapması ön plandaydı. 3. sprintte de bu yaklaşımın devam ederek, uygulamanın bütünü için deneyim/tasarım iyileştirme, MVVM üzerine yoğunlaşma kararı verildi.

  • Sprint Review katılımcıları: Ceyda Esen, İsmail Çakıcı, Muhammed Ali Işık, Selda Koçak, Sena Ercihan Çelik

  • Sprint Retrospective:

  • Home page ve Detail Page'de UX deneyimini iyileştirmek için çalışmaların devam etmesine karar verilmiştir.

  • Home Page ve Detail Page 2. kısımları son sprintte çalışılacak. (Geliştirme/Düzeltmeler)

  • Home page'de filtreleme ve Pati Rehber üzerine çalışılması ve Home Page'in tasarım olarak incelenmesine karar verildi.

  • Son sprintte herkesin uygulamayla ilgili deneyimlerini bir dokümana yazarak ScrumMaster'la paylaşması ve bunun üzerine ayrıca bir toplantı yapılmasına karar verildi.

Sprint 3

  • Sprint Notları: Bootcamp son sprint olduğundan sprint planlama toplantısında özellikle uygulamanın UI ve UX deneyimini iyileştirmeye önem verildi. Bunun için detaylı test senaryosu oluşturuldu ve her ekip üyesi bulabildiği kadar farklı android cihazda test yaparak; farklı kullanıcı gruplarından geri bildirim aldı. Alınan geri bildirimlerle ve çıkan buglarla iyileştirmeler yapıldı. Ayrıca bir önceki sprintte alınan karara göre Home ve Detay sayfasında iyileştirmeler yapıldı. Proje yönetiminde Trello kullanımına devam edildi. User Story'ler product backlog'ların içine yazılmıştır. Product backlog item'lara tıklandığında açıklama kısmında hikayelerin detayları okunabilir. Tasklar kırmızı kapakla gösterilmiş olup, backloglardan ayrı olarak gösterilmiştir.

  • Sprint içinde tamamlanması tahmin edilen puan: 125 puan

  • Puan tamamlama mantığı: Toplamda proje boyunca tamamlanması gereken 380 puanlık backlog bulunmaktadır. Son sprint olduğundan bug düzeltme, kullanıcı deneyimi iyileştirme, farklı cihazlarda uygulamayı test etme düşünülerek sprint toplam puanı 125 olarak belirlendi.

  • Backlog düzeni ve Story seçimleri: Backlog'umuz ilk yapılacak story'lere göre düzenlenmiştir. Sprint başına tahmin edilen puan sayısını geçmeyecek şekilde sıradan seçimler yapılmaktadır. Story başına çıkan tahmin puanı, toplam puanın yarısından az tutulmuştur.

Story'ler yapılacak işlere (task'lere) bölünmüştür.Trello why not 143? - Sprint 3 panosunda gözüken kırmızı item'lar yapılacak işleri (task) gösterirken, mavi item'lar story'leri temsil etmektedir.

  • Daily Scrum: Daily Scrum toplantıları bu sprintte Whatsapp'da kurulan Daily Scrum gurubunda ve Google Meet'de yapılmıştır. Sprint 3 Daily Scrum Chats

Product Backlog URL

Trello Backlog Board_Sprint_3

Burndown Chart (Trello içinde de aynı başlıkla yer almaktadır.)

BurndownChart

  • Sprint board update: Sprint board screenshotları: Sprint2_1 Sprint2_2 Sprint2_3 Sprint2_4 Sprint2_5 Sprint2_6
1 2 3
4 5 6
7 8
  • Sprint Review: Alınan kararlar: Son sprintte küçük detaylar kaldığı düşünülmüştü. Ancak farklı cihazlarda yapılan testler; farklı kullanıcı gruplarının geri bildirimleri, ekranlarda yapılan iyileştirmeler ve çözülen buglarla bu sprint beklenenden daha zor geçti. Son sprint olduğundan karar alınmayarak tüm ekip üyelerine emekleri için teşekkür edildi. Ancak ortak karar; alınan buglardan dolayı her sprint sonunda farklı cihazlar bulunarak farklı kullanıcı gruplarıyla test yapılmasının iyi olacağıydı.

  • Sprint Review katılımcıları: Ceyda Esen, İsmail Çakıcı, Muhammed Ali Işık, Selda Koçak, Sena Ercihan Çelik

  • Sprint Retrospective:

  • Oluşturulan ayrıntılı test senaryosu uygulamayı farklı kullanıcı grupları ve ekip test ederken çok işe yaradı. Hiç bir detay atlanmadı.

  • Bu sprintten alınan ders her sprrint sonu test yapılması ve genel olarak test yapılmasıydı.

About

Oyun ve Uygulama Akademisi Flutter Bootcamp Project

Topics

Resources

Stars

Watchers

Forks

Releases

No releases published

Packages

No packages published