Skip to content

🖊 Text Editors

Melvin Idema edited this page Mar 4, 2022 · 2 revisions

Text Editors, of te wel "Integrated Development Environments" (IDEs) zijn development tools om makkelijker code te schrijven. Op deze pagina ga ik een aantal van die IDEs onderzoeken en vervolgens mijn keuze onderbouwen. Daarnaast onderzoek ik Thema's, Instellingen, Extensies en Configuraties.

Zelf gebruik ik al jaren WebStorm van het bedrijf JetBrains. Een uitgebreide IDE die ik begonnen ben te gebruiken op m'n MBO stage en latere baan Weborganiser. Deze editor kwam ik ook weer tegen bij m'n korte stage van deze opleiding. Daarmee heb ik voor mijzelf de conclusie getrokken dat WebStorm een veelgebruikte IDE is in de Nederlandse software industrie. Maar klopt dat eigenlijk wel?

Meest populaire IDEs

Elk jaar geeft Stackoverflow een survey onder haar gebruikers waar hele interessante informatie uit komt. Hieruit blijkt dat Visual Studio Code by-far de meest populaire IDE onder developers met 71% van de respondenten. Dit komt ook overeen met wat er op de studie aangeraden wordt. Maar, developers zijn koppig en daar ben ik - helaas - geen uitzondering van. Webstorm wordt trouwens door maar 8% van de respondenten wel eens gebruikt... Ook een leuk detail: de beruchte VIM wordt door maar liefst 25%! van de respondenten in het jaar 2021 gebruikt.

Hoe ik ooit begonnen ben

Mijn developersavontuur begon in Notepad++ héél lang geleden. Daarna ben ik overgestapt op Sublime Text en vervolgens op Atom om daarna Webstorm te gaan gebruiken. Daarom wil ik m'n huidige IDE, Webstorm, vergelijken met Visual Studio Code.

VSCode V.S. Webstorm

Wat ik fijn vind aan Webstorm is hoe het automatisch linters, configuraties en tools herkent en je vervolgens tips, hints en refactoring opties geeft. Je kunt makkelijk arrow functies omzetten naar declaratieve functies en andersom. Je kunt met een keyboard shortcut naar CSS classes gaan vanaf je HTML of naar Javascript functies. Of Smart Refactoring waar bij het aanpassen van een functienaam, een bestandsnaam of iets anders dergelijks Webstorm zelf herkent waar deze gebruikt worden en je waarschuwt. En de honderden plugins, thema's en instellingen die je kunt wijzigen. Maar dat is dan ook gelijk iets waar VSCode toch wel beter in is: Extensies.

De VSCode Marketplace

Want de VSCode marketplace overschaduwt Webstorm enorm. Webstorm heeft dan wel plugins. Maar eigenlijk kom je daar vrij weinig mee in aanraking. Als je er één nodig hebt herkent Webstorm dat en installeert hem voor je. Dat is toch wel anders dan bij VSCode, waarbij je een heuze marketplace hebt vol met levendige extensies die je beloven het leven makkelijker te maken. En bij klasgenoten en docenten is dat mij wel opgevallen. Nu blijkt bij later onderzoek dat Webstorm ook een marketplace heeft. Deze is wel erg goed verstopt.

Kleuren en Lettertypes

Iets waar beide IDes in floreren zijn toch wel de kleuren en lettertypes. Waar je er echt duizenden van hebt. Zelf gebruik ik de standaard Darcula thema:

Schermafbeelding 2022-03-03 om 14 53 02

Maar eigenlijk heb ik hier nooit veel aandacht aan besteed. En eigenlijk is het wel tijd voor een nieuw thema. Bij m'n onderzoek vond ik op deze pagina een hoop thema's. Waar Darcula ook voorbij kwam! Stiekem vind ik de thema's met veel contrast en neon-achtige kleuren fijn. Maar wel met een donkergrijze/zwarte achtergrond. Een gekleurde achtergrond leidt teveel af naar mijn mening. Dracula lijkt daarom een goede optie maar vind ik bij het uitproberen toch wel zwaar op m'n ogen. Daarna heb ik One Dark Theme

Schermafbeelding 2022-03-04 om 22 30 54

en ik moet zeggen: die bevalt me wel! Nu nog een font, ook al vind ik de huidige font ook best prima. Nu kwam ik via dit artikel een font tegen speciaal ontworpen voor programmeren: MonoLisa en zij bieden een gratis studentenversie aan. Maar eigenlijk zie ik vrij weinig verschil met het standaard JetBrains Mono font...

Schermafbeelding 2022-03-04 om 22 45 02

Andere Extensies

Nu de thema & font helemaal fris & up-to-date zijn ben ik eens gaan kijken naar wat nou populaire extensies zijn voor WebStorm. Want voor kort wist ik niet eens dat ze bestonden... Gelukkig bestaan er blogs, zoals deze die haarfijn uitleggen wat de "beste plugins for 2022" zijn. Ééntje sprong eruit: Rainbow Brackets die die o-zo-irritante )})}} bracket "hell" vrolijk inkleurt.

CLI's

Als CLI gebruik ik OhMyZsh en ben daar heel tevreden mee! Het geeft met kleur duidelijk weer wat er gebeurd én heeft heerlijke integratie met Git. Waardoor je bijvoorbeeld precies ziet in welke branch je je bevind (en of je überhaupt in een git repository bezig bent)